HeiBlondi: Tunnetaitoja lapsille Fanni-tunnetaitokorttien avulla

sunnuntai 7. kesäkuuta 2020

Tunnetaitoja lapsille Fanni-tunnetaitokorttien avulla

Kaupallinen yhteistyö Kumma-kustannus ja Perhekupla kanssa.Sain tässä jo keväällä kivan yhteistyön Kumma-kustannuksen ja Perhekuplan kanssa. Sain nimittäin nämä suloiset Fanni -tunnetaitokortit, joita pääsinkin heti töissä kokeilemaan. Ennen sairaslomalle jäämistä työskentelin siis varhaiskasvatuksen opettajana päiväkodissa 1-3 -vuotiaiden ryhmässä ja sovelsin kortteja käyttöön heidän kanssaan. Olemme kyllä tutkineet kortteja myös oman yksivuotiaani kanssa, mutta paremmin näistä hyötyy kyllä mielestäni vähän isommat lapset. 

Olen jo aikaisemmin hommannut itselleni Fanni-tunnetaitosarjan kirjoja, joissa käsitellään eri tunteita aivan todella ihanalla tavalla satujen avulla. Niistä parhaiten pienten kanssa luettavaksi sopi mielestäni tämä Fanni ja suuri tunnemöykky -kirja, josta lapset pitivät kovasti. Ja vaikka tarina on aika pitkä niin pienille, jaksoivat lapset hienosti kuunnella ja uskon, että apua todellakin oli kirjan ihanasta kuvituksesta. Kirjoissa on lisäksi myös keskustelu- ja tehtävävinkkejä. Olinkin jo pidempään haaveillut näistä Tunnetaito-korteista joita voisin käyttää yhdessä kirjojen kanssa ja nyt sitten viimein pääsin kokeilemaan.


Tunnekasvatus on osa jokapäiväistä varhaiskasvatustyötämme päiväkodissa ja toteutamme sitä arjen kaikissa tilanteissa luovasti. Tykkään kuitenkin pitää myös erillisiä tunnekasvatus-hetkiä, jolloin aiheeseen uppoudutaan kunnolla, ja siihen hyvänä apuna toimii tämä Fanni -kirjasarja, johon mahtavan lisän tuo nämä tunnetaitokortit. Luin lapsille kirjan sadun ja valitsin lukuisista tunnetaitokorteista satuun sopivimmat tunteet, joita oli helpoin käsitellä myös pienten lasten kanssa (olihan kyseessä vasta 1-3 -vuotiaiden ryhmä). Tällaisia helpoimpia tunteita ovat mielestäni mm. iloinen ja surullinen. Korttien takana on ihania kyseiseen tunteeseen johdattelevia kysymyksiä ja tehtäviä, joita oli myös helppo soveltaa pienten käyttöön. Yllättävän pienikin lapsi osaa jo kertoa, miksi voi tulla paha mieli, mistä juuri hänellä itsellään tulee paha mieli, tai miksi vieressä istuva kaveri itki aamulla. 
Nämä Fanni-tunnetaitokortit sisältävät lisäksi myös Tunnelämpömittarin ja Pulmakortti -osion. Pulmakorttien avulla on helppoa rakentaa keskusteluja lasten kanssa eri tunteista. Niissä on kuvitettuja tilanteita, joista lapset voivat tunnistaa tunteita. On todellakin helppoa lähteä käyttämään näitä kortteja kun valmiiksi on annettu johdattelevia kuvia ja kysymyksiä aiheesta. Ja sittenhän niitä keskustelun lomassa syntyy lisää itsestään. Käytin näitä kortteja työssäni vähemmän, mutta joitakin testasin soveltaen lapsille ikätasoon sopiviksi. Eniten käytössä kuitenkin olivat itse tunnekortit.

Tunnekorttien avulla on ollut helppo opetella eri tunteita ja keskustella niistä. Lapset ovat oppineet tunnistamaan tunteita ja sanoittamaan niitä. He ovat oppineet tunnistamaan mm. surullisen Fanni-norsun, josta on saatu hyvä keskustelu aikaan, kun lapsi on muistanut, että häntäkin itketti aamulla kun äiti toi hänet hoitoon. Otin kortit käyttöön ryhmätilan seinälle, josta ne näkyvät lapsille koko ajan. Esimerkiksi lasten riitatilanteissa tai harmituksen iskiessä saatoimme mennä katsomaan kuvia yhdessä ja pohtia, mistä tunteesta nyt on kyse, mistä tunne johtuu ja mikä siihen voisi auttaa. Korteista on hyvää konkreettista apua näihin tilanteisiin ja niiden avulla lapsen on paljon helpompaa sanoittaa ja tunnistaa tunteitaan. On lapselle tärkeää ja hyödyllistä oppia tunnistamaan tunteitaan ja sanoittamaan niitä, ja näistä on kyllä siihen apua jo ihan pienten kanssa. 

Ehkä kaivankin kortit taas esiin ja katselen niitä tyttöni kanssa, joka on taas vähän kasvanut. Ehkä hänkin ymmärtää näistä taas enemmän. Sitä kun herkästi oman lapsensa aliarvioi ja unohtaa hänen kasvavan <3 Haaveilen, että pääsisin käyttämään kortteja vielä vähän vanhempien lasten kanssa töihin palattuani, jolloin korteista saisi taas ihan uudenlaisia, eri asioita irti! Nämä kuitenkin todistetusti toimivat (soveltaen) jo hyvin pienillä lapsilla, joten voin suositella näitä ainakin kaikille alle kouluikäisille, tai kyllä ehdottomasti myös alakoulun pienemmille. Kirjat ovat myös tutustumisen arvoisia!Onko Fanni-sarja teille tuttu? Oletteko tutustuneet näihin tunnetaitokortteihin ja miten olette käyttäneet näitä?

<3 Heini

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti