HeiBlondi: Kuinka paljon ulkoilette lasten kanssa?

sunnuntai 15. maaliskuuta 2020

Kuinka paljon ulkoilette lasten kanssa?


Olen huomannut ihan jo työni kautta, että on yllättävän paljon vanhempia, jotka eivät usein ulkoile lastensa kanssa. Saman havainnon olen nyt tehnyt reilu vuoden aikana, kun olen itse ollut äiti. Minua kiinnostaakin kuulla, kuinka paljon te ulkoilette lastenne kanssa ja mitä te ulkona teette?

Oli lapsi sitten minkä ikäinen tahansa, pidän itse ulkoilua hyvin tärkeänä osana lapsen päivää. Ulkoilulla on todettu olevan positiivisesti terveyteen vaikuttava merkitys, mutta lisäksi kannatan ulkoilua sen vuoksi, että hyvän ulkoilun jälkeen lapsi syö ja nukkuu paremmin. Ymmärrän, etteivät kaikki halua ulkoilla kovin huonolla säällä, eikä se ihan pienen kanssa ole edes kannattavaa. Mutta vaikka aikuisena et ulkoilusta piittaisikaan, pitäisi mahdollisuus päivittäiseen ulkoiluun kuitenkin tarjota lapselle. Ulkoilua voi toteuttaa juuri sillä tavalla, kun siellä itse parhaiten viihtyy. Ja jos lapsi ei alkuun viihdy ulkona, oppii hän varmasti siellä viihtymään kunhan saa siihen mahdollisuuden. Kuulen nimittäin usein, ettei lapsi tykkää olla ulkona, mutta kuinka voisi tykätä, jos ei ole oppinut siellä olemaan. 


Me ulkoilemme aika lailla säällä kuin säällä. Emme kuitenkaan kipeänä tai kovin flunssaisena, emmekä ihan kaatosateella. Olen oppinut päivittäiseen ulkoiluun itse jo lapsuudessa ja lisäksi työssäni käymme lasten kanssa ulkona joka päivä kahdesti. Täten se on luonnollista myös oman lapsen kanssa. En kuitenkaan sano, että aina lähtisin ulos kovin innoissani, enkä todellakaan aina jaksaisi ollenkaan. Lapsen vuoksi kuitenkin revin itseni ulos joka päivä, sekä aamulla että illalla. Ihan vauvana ulkoilu oli hankalaa, sillä Fiinu ei refluksinsa vuoksi voinut olla vaunuissa, eikä myöskään viihtynyt kantorepussa kovin hyvin. Kuitenkin puolivuotiaasta eteenpäin, kun Fiinu siirtyi vaunujen ratasosaan istumaan, aloimme ulkoilemaan kaksi kertaa päivässä. Aluksi vain lyhyitä aikoja sen mukaan miten Fiinu jaksoi. Nykyään ulkoilut 14kk ikäisen kanssa voivat kestää jo yli tunnin kerrallaan.


Fiinu on oppinut ulkoilemaan paljon ja kaipaa ulos jo itsekin. Yleensä hän raahaa ulkovaatteet olohuoneeseen jo aamutuimaan eikä malttaisi odottaa ulospääsyä. Aikaisemmin ulkoilumme olivat hyvin vaunulenkki painotteisia, kun Fiinu ei ulkona vielä itse kävellyt. Usein vaunuilimme puistoon kiikkumaan ja takaisin. Fiinu viihtyi hyvin katsellen koiria ja ohi ajavia autoja ja traktoreita. Kun maassa on ollut lunta, olemme käyneet paljon pulkalla puistossa tai muuten vain kävelyllä. Mieheni käy paljon pulkkamäessä Fiinun kanssa, hän viihtyy paremmin siellä. Fiinu on oppinut tykkäämään pulkkailusta paljon, kuten myös vaunuilusta vaikka ei aluksi välittänyt ollenkaan. Uskallan siis rohkaista teitä vain jatkamaan kokeilua, kyllä lapsenne oppii viihtymään! 

Nykyään tämä äiti nauttii ulkoilusta ihan eri tavalla, kun emme enää vaunuile samaa puiston ja kodin väliä vaan tutustumme kotimme ympäristöön kävelemällä. Fiinu on nyt innostunut ulkona kävelemään ja tutkimaan paikkoja itse. Ihan kivaa vaihtelua äidillekin. Välillä lumen syönti vie voiton ja joudumme lopulta tulemaan sisälle kun hän ei millään lopettaisi lumen syöntiä ja saa kiellettäessä lopulta raivarit. Ulkoilemme edelleen aika lailla Fiinun ehdoin. Sen aikaa kun hän viihtyy.


Älkää ymmärtäkö minua väärin. En missään nimessä halua syyllistää vanhempia, jotka eivät ulkoile niin paljoa. Kaikilla on omat elämäntilanteensa ja omat syynsä. Haluan kuitenkin rohkaista ja suositella kaikille, että ulkoilkaa lastenne kanssa! Keksikää, kuinka viihtyisitte ulkona itsekin! Oli se sitten pulkkamäessä, puistossa, lenkillä, metsässä tai mitä tahansa. <3

Ihanaa ulkoiluilmaa sunnuntaille kaikille! 

<3 Heini


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti